Läckage i taket – så förhindrar du det
Att få ett läckage i taket är bland det värsta som kan drabba en fastighetsägare. Oupptäckta eller stora skador kan orsaka omfattande skador på ett hus – både strukturellt och gällande interiör och lösöre.
Det finns dock åtgärder som kan vidtas för att i största möjliga mån undvika läckage i ett tak med besiktning Göteborg. Först och främst bör man alltid låta besiktiga taket innan man köper en fastighet, så att man har en god uppfattning om dess skick. Efter detta gäller det att göra regelbundna översynskontroller och hålla god uppsikt över hur taket påverkas under tid. Att göra en översyn en gång i halvåret brukar vara en god måttstock. Utöver detta kan det också vara bra att ta en snabb koll på taket efter oväder, så som kraftigt regn eller blåst. Denna lilla ansträngning kan bespara en otäcka överraskningar och onödiga skador som kunde ha förhindrats.
En översyn är egentligen ganska enkel och inte speciellt tidskrävande, naturligtvis beroende på bostadens storlek, hur taket är utformat och hur lättåtkomligt det är. Kontrollera alltid både in och utsida av taket. Passa även på att ta ett varv på marken runt huset för att titta efter eventuella sprickor eller andra skador. När man utför den invändiga besiktningen tar man sig upp på vinden eller in under innertaket och ser över detta. Ta med en ficklampa så att man får tillräckligt mycket ljus för att kunna upptäcka eventuella fuktfläckar, missfärgningar eller synlig röta eller mögel. När man inspekterar taket utifrån får man titta på olika saker beroende på vilken sorts tak det gäller. Ser man inga direkta hål eller uppenbara skador kan man istället leta efter skruvar som ser onormala ut, spruckna eller skadade takpannor, eller stora bucklor i takplåtar där regnat kan samlas.
Skulle oturen ändå vara framme finns det vissa åtgärder som du snabbt bör vidta för att se till att skadan inte förvärras. Det första man bör göra är att fånga upp det vatten som läcker in i fastigheten – placera någon typ av kärl direkt under läckan. Torka även bort det vatten som redan kommit in för att undvika skador på inventarier och påskynda torkningen. Plocka även bort saker som riskerar att skadas av vattnet och fukten. Försök sedan att lokalisera läckan. Ibland går den att se direkt från insidan i fastigheten, vid andra tillfällen får man bege sig till utsidan för att hitta orsaken till läckaget. Om det är dåligt väder är det viktigt att försöka täcka skadan så gott det går för att förhindra att ytterligare läckage uppstår. Oftast kan man ändå inte besiktiga skadan, eller reparera den, innan väderleken blir bättre. Provisoriska lösningar får därför duga under tiden, att täcka läckaget med en presenning brukar hjälpa tillfälligt. Efter detta bör du kontakta ditt försäkringsbolag och anmäla att en skada uppstått. De kan guida vidare i reparationsprocessen så att allt går rätt till så att skadan täcks och ersättning betalas ut.