Det här kan du få hjälp med hos en begravningsbyrå

När ett dödsfall inträffar uppstår många saker för anhöriga att ta tag i – inte minst att planera inför den kommande begravningen. Men det kan även uppstå juridiska frågor som man inte kan hantera på egen hand och även för det kan en begravningsbyrå vara behjälplig. Dom kan även hjälpa till med bouppteckning och fungerar som ett stöd genom allt. Nedan kan du läsa mer om vilka olika tjänster som finns hos en begravningsbyrå och vad dom innebär.

Kontakt med myndigheter

När någon dör behöver flera myndigheter kontaktas och vissa intyg kan behöva samlas in. Detta kan en begravningsbyrå göra så att man själv kan fokusera på andra saker, samt ta hand om sin egen sorg. Det är givetvis en jobbig tid för många och det kan vara skönt att ta hjälp med dom delar som går, även dom som kräver små insatser.

Planera och arrangera begravningen

När en anhörig dör är det vanligt att man tillsammans med andra anhöriga och en begravningsbyrå sätter sig ner och funderar och planerar för en begravningsceremoni. Det innebär den stund där nära och kära samlas för att ta ett sista farväl, innan gravsättningen äger rum. Man får hjälp att planera utifrån dom ekonomiska förutsättningar som finns, samt hjälp med att boka lokal, präst eller begravningsförrättare, beställa blommor från, mat till minnesstunden och allt annat som behövs.

Byrån ser också till att kroppen tas om hand och transporteras till och från dom olika platserna innan den till sist ska gravsättas. Man får även hjälp med att utforma och beställa en gravsten om det önskas och likaså dödsannons, tackkort som skickas ut till gästerna efter begravningen och andra saker som finns att välja.

Hjälp med bouppteckning

När någon dör behöver en bouppteckning göras inom tre månader efter dödsdagen. Bouppteckningen visar bland annat vilka dödsbodelägare som finns samt hur det ser ut med tillgångar och eventuella skulder. Har man aldrig gjort en bouppteckning förut eller om man inte har dom rätta kunskaperna kan man överlåta jobbet till en begravningsbyrå. Många väljer att göra det tack vare att dom har lång erfarenhet av den här typen av arbete, så att man kan känna sig helt trygg i att allt blir som det ska.

Finns inga tillgångar i dödsboet kan man istället för en bouppteckning ansöka om en dödsboanmälan, vilket man gör hos till kommunen. I dom fall dör den avliden äger någon typ av fastighet ses det dock som en tillgång och en bouppteckning kommer att behövas, även om andra tillgångar, så som lösöre, saknas.

Stöd och råd i juridiska frågor

Det är inte helt ovanligt att anhöriga inte kommer överens när någon i familjen har gått bort. Ofta handlar det om frågor som rör arv och vad som egentligen gäller kring detta och även här kan man få stöd och råd från en begravningsbyrå. Dom flesta är väl insatta i den juridik som uppstår i samband med dödsfall och man får hjälp att redan ut sådant man inte klarar på egen hand.